Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Verrekenen of niet?

Geplaatst op: 17-03-2020, 15:06:22

In huwelijkse voorwaarden is vaak opgenomen dat de echtgenoten ieder jaar hun “overgespaarde inkomen” moeten verrekenen.

Simpel gezegd moeten ze op papier zetten hoeveel ieder van hen verdiend heeft en wat daarvan is besteed aan de kosten van de huishouding. Vervolgens moeten ze hetgeen meer is binnen gekomen dan is uitgegeven tussen hen beiden verdelen.

Vaak is daaraan een zogenaamde vervaltermijn gekoppeld. Die houdt in dat als niet binnen –bijvoorbeeld – vijf jaar verrekend is, het recht om te verrekenen vervalt. Het gevolg daarvan is dan weer dat bij scheiding tussen de echtgenoten afgerekend moet worden alsof er nooit huwelijkse voorwaarden hebben bestaan. Oftewel: alsof zij in de wettelijke (voorheen algehele en thans beperkte) gemeenschap van goederen waren getrouwd.

Onlangs speelde dit in een tuchtzaak. Volgens de account hoefde vanwege de vervaltermijn slechts iedere vijf jaar een berekening gemaakt te worden, maar dan wel voor ieder van de vijf voorafgaande jaren. Zo stond het echter niet in de huwelijkse voorwaarden. De echtgenoot moest daardoor de helft van de waarde van zijn praktijk aan zijn ex-echtgenote uitbetalen en zocht verhaal op zijn accountant.
Ik weet niet of het de wens van deze medicus was om de accountantskosten zo laag mogelijk te houden door niet ieder jaar te verrekenen, maar hier was in ieder geval sprake van duurkoop.

Het is van groot belang om te weten wat in uw huwelijkse voorwaarden staat. Neem die ter hand, lees ze door en vooral: leef de afspraken na.

Bron: column van 7 maart 2020 van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.ntrs.nl

Ga terug naar de vorige pagina